Blog

Inrichten van een werkplaats voor (zeer) groot materieel

Wanneer je een kleine werkplaats hebt is het vaak al een hele klus om een ruimte efficiënt in te delen, laat staan een grote werkplaats. Hier doen we nog een schepje bovenop: een werkplaats inrichten voor groot materieel! Denk aan vrachtwagens, bussen, tractoren of zelfs vliegtuigen.

Werkruimte

Wanneer je besluit om een ruimte te huren of te kopen is het aan jou om in te schatten of je alle apparatuur kwijt kunt. Houd hierbij rekening met eventuele uitbreiding van je bedrijf. Een gezond bedrijf zal altijd blijven groeien, waardoor efficiëntie een grote rol zal gaan spelen.

Groot materieel


Wanneer je hebt besloten om ook aan grote voertuigen of objecten te gaan werken, moet daar wel de ruimte voor zijn. Kies daarom voor efficiënte oplossingen wat betreft apparatuur. Denk hierbij aan de ruimte die een apparaat inneemt. Je kunt je vrije ruimte namelijk maar één keer gebruiken.

Ruimte is een ruim begrip

Werkplaats goed inrichten is een must
Bij ruimte denk je vaak aan het grondoppervlak, maar in dit geval kun je profiteren van (denken in) de hoogte. Zo kun je een object de hoogte in brengen, waardoor je het eenvoudig van alle kanten kunt benaderen, zonder dat iets je in de weg staat (tenzij je collega zijn gereedschapskar onhandig geparkeerd heeft).

Branches

Landbouwmechanisatie

Hefbruggen voor landbouw en mechanisatie
Landbouwvoertuigen en bijbehorende apparatuur vragen om specialistisch gereedschap, wat nogal eens voor hoofdbrekende situaties zorgt. Gelukkig zijn er fabrikanten die hier op in spelen.

Denk hierbij aan oplossingen als:

 • Mobiele hefkolommen
 • Vermogensbanken
 • Hefbruggen
 • Diagnose-apparatuur
 • Putten
 • Wielservice

Grond-, weg- en waterbouw

Ook in deze sector heb je te maken met materieel wat door afwijkende afmetingen en gewicht een andere aanpak nodig heeft. Uiteraard heeft dit materieel ook onderhoud nodig, dus zorg jij ervoor dat je ook deze machines kunt onderhouden en repareren in je werkplaats.

 • Hefbruggen
 • Mobiele hefkolommen
 • Kriks
 • Putten
 • Remmentestbanken
Hefbruggen voor grond-, weg- en waterbouw

Transport (truck & bus)

Hefbruggen voor bussen en trucks

Wanneer je wilt sleutelen aan bussen, vrachtwagens of aanhangers, dan moet je vooral rekening houden met de hoogte van het materieel. Je kunt je werkplaats zowel mobiel als vast inrichten. Je kunt daarom kiezen voor mobiele heftechnieken of een vaste brug.

 • (Mobiele) Hefbruggen
 • Wielservice
 • (Mobiele) Kriks
 • Putten
 • Remmentestbanken
 • Diagnose apparatuur

Hefbruggen

Hefbruggen zijn er in allerlei soorten en maten. Zowel mobiel als in een vaste opstelling. Een aantal varianten van heftechnieken / toepassingen:

Kolom hefbruggen

Je kunt kiezen voor: 1-koloms-, 2-koloms- of 4-koloms hefbruggen, naar gelang de ruimte en financiële situatie het toelaat. Probeer je werkplaats zo in te richten dat je altijd de mogelijkheid hebt om aan verschillende voertuigen te kunnen werken.
Wanneer je de ruimte hebt  voor meer dan 1 grote opstelling gaat daar de voorkeur naar uit, maar je kunt ook kiezen voor een combinatie van een vaste inrichting met een mobiele variant als back-up.

Schaarhefbruggen

Een schaarhefbrug is bijna niet weg te denken uit een werkplaats. Het is prettig werken voor de monteur omdat hij overal gemakkelijk bij kan. Je bent hierbij wel gebonden aan een vaste breedte, wat kan betekenen dat je uit moet wijken naar een kolom hefbrug in bepaalde situaties.
Er zijn uitvoeringen beschikbaar die een enkele schaar hebben, maar wil je geen (minder) beperkingen, dan kun je kiezen voor de dubbele schaar-variant (tandem schaarhefbrug).

Stempelhefbruggen

Net als bij kolom hefbruggen heb je de keuze uit 1, 2 of 4 cilinders waarop het voertuig rust. Bij meer dan 1 cilinder heb je de keuze uit vaste of verplaatsbare cilinders. Deze verschuifbare cilinders zijn dan (over het algemeen) in de lengte van het voertuig te verstellen, zodat de lengte van het te onderhouden voertuig geen belemmering vormt.

Mobiele hefbruggen

Zoals het woord als zegt zijn deze bruggen mobiel, dus in elk gewenste positie te plaatsen om zo het voertuig te liften. Staat je werkplaats vol, maar moet je wel een spoedcontrole uitvoeren, dan kan dit dus ook buiten de werkplaats gedaan worden. Ging het maar om een kleine ingreep om de chauffeur weer op weg te helpen, dan heb je veel tijd en ruimte uitgespaard.

Putten

Naast een hefbrug kun je er ook voor kiezen om een put te laten maken in je werkplaats. Dit systeem bestaat al jaren, maar wordt nog steeds veel toegepast. Een groot voordeel is dat je minder rekening hoeft te houden met de hoogte van je werkplaats, of het gewicht van het voertuig, maar betekent wel dat je niet overal even gemakkelijk bij kunt.

Overige apparatuur

Wanneer je in gedachten de werkplaats al ingericht hebt, moet je niet vergeten dat er nog genoeg ruimte over moet blijven voor de overige apparatuur. Denk ook aan remmentestbanken, vermogenstestbanken en diagnose- / wielservice apparatuur.

Personeel

Werken in een ruime omgeving is een must, dus houd ook rekening met de bewegingsruimte die een monteur nodig heeft om prettig, efficiënt en veilig te kunnen werken. Ook klanten moeten zich veilig kunnen bewegen in jouw werkplaats.

Conclusie

We hopen dat je nu een goed beeld hebt van wat er allemaal bij komt kijken wanneer je een werkplaats goed in wilt richten. Mocht je nog vragen hebben, dan horen we dit graag.

Zoef Robot – robot stofzuigers

Tegenwoordig zijn robotstofzuigers niet meer weg te denken als hulp in de huishouding. Door ons drukke leven houden we steeds …

Joomla vs. Wordpress

Joomla vs WordPress

Waar voorheen de concurrentiestrijd hoog opliep tussen deze 2 CMS systemen delft Joomla op dit moment het onderspit. Met …

Caruso heren collectie

Een review geschreven voor Pauw.com over de collectie van Caruso.