Blog

Vlees uit de supermarkt

Ik ben en zal nooit vegetariër worden, maar ik ben wel van mening dat we bewuster met onze planeet- en dus ook de bevolking (en dan met name de dieren) om moeten gaan.

Aanbiedingen en vleesprijzen in de supermarkt

Het feit dat (grote) supermarktketens vaak extreem lage prijzen hanteren voor vlees en gevogelte moet toch een lampje doen branden in je brein? De boeren krijgen simpelweg te lage prijzen voor hun vee, waardoor ze meer vee moeten houden om het hoofd boven water te houden. Dit wordt allemaal veroorzaakt door de grote supermarkten, waar de ‘Appie’ een hele dikke vette vinger in de pap heeft! (kijk eens naar de enorme omvang van de hamsters die ingehuurd zijn voor de reclames)
 
Als we met z’n allen het vlees (en gevogelte) weer massaal gaan halen bij de slager en/of poelier, helpen we niet alleen onze habitat en de aankomende generatie, maar ook onszelf!

Voordelen van vlees kopen bij de slager

Het vlees is veel malser, beter te bereiden, heeft de smaak zoals het bedoeld is en kan uiteindelijk zelfs goedkoper / betaalbaarder worden wanneer we hier met z’n allen gehoor aan geven.
Het geeft rust als je het gevoel hebt dat je gehoord en er met je meegedacht wordt.
Je bestelt en krijgt precies wat jij wilt. Niks meer en niks minder.

Feiten en fabels

We zijn zó geconditioneerd dat we ons niet bewust zijn van foute aannames.

Vlees bij de slager is altijd duurder

Onjuist.

  • Veel slagers vragen voor vleessoorten die ook in de supermarkt te verkrijgen zijn een eerlijke en concurrerende prijs.
  • Je bent niet meer afhankelijk van de aangeboden hoeveelheid, in tegenstelling tot de gevulde bakjes vlees die je in de supermarkt tegenkomt.
    Bij de slager kun je er voor kiezen om de exacte hoeveelheid vlees te kopen wat je daadwerkelijk nodig hebt.

Wat eten we vandaag?

Macaroni

Je hebt 300 gram gehakt ‘nodig’ voor je macaroni | wat het recept aangeeft

Wat doe je? Je haalt snel even gehakt bij de supermarkt, want dat is hier toch om de hoek. Bij de vleesafdeling ga je op zoek naar de hoeveelheid gehakt wat je nodig hebt en ziet al vrij snel dat het verpakt is in hoeveelheden die rond de pond / 500g / halve kilo wegen. Je besluit om het pakje met 487g gekruid gehakt mee te nemen. Uiteraard wel rundergehakt, want dat schijnt stukken gezonder te zijn! Het bezig zijn met je gewicht- althans het jojo-en ervan, verdwijnt even van het toneel, want je bent op dit moment bewust bezig nietwaar? Rundergehakt is ook nog eens veel minder vet, dus je hoeft je niet zo druk te maken.

Bij thuiskomst bedenk je dat Sander al over een uur op het voetbalveld moet staan en Nynke een kwartier later op de tennisbaan. Geen tijd te verliezen! Je springt als perfect geïmiteerde Gregory Sedoc (leuke man trouwens) over allerlei hordes (lees: rondslingerende objecten die dáár niet horen te liggen) om over alle benodigde ingrediënten te beschikken. Pan op het vuur en het gehakt kan erin. Je kijkt naar je recept en begint als hoogleraar wiskunde te rekenen terwijl je het pakje gehakt grondig blijft bestuderen.

“Als we 300 gram nodig hebben, houd ik 187g gehakt over. Dit ‘beetje’ wat ik overhoud zal te weinig zijn voor de volgende keer, dus dan maar het hele pak gehakt in de pan!”

Geen gemier en het scheelt ook ruimte in de vriezer, toch?

Geen macaroni? Gehaktbal misschien?

Je kunt natuurlijk ook besluiten om vanavond aardappelen met wortelen klaar te maken (beter: bereiden), maar dan moet je nog bedenken wat voor vlees je op tafel zet (beter: serveren). Een (lekkere) bal gehakt is dan vrij voor de hand liggend omdat het gewillige kost is.

Dat neem je bij het doen van de nodige boodschappen wel mee, niet waar?

Waarom vlees kopen bij de supermarkt?

  • Je bespaart een hoop tijd
  • Goedkoper dan bij de slager
  • Meestal langer open dan een slager
  • Genoeg aanbod – zelfs tot net voor sluitingstijd

Trap eens op de rem en geniet van de tijd die je hebt. We zijn zó gejaagd, dat dit alleen maar negatieve gevolgen heeft. Sta eens stil bij het moment waarin je je bevindt. Laat de tijd voor wat het is en je zult merken dat je je minder (op)gejaagd voelt.

Het financiële plaatje

Is het kopen van vlees bij de slager een financieel struikelblok voor jou? Bestel dan gewoon wat minder, of de hoeveelheid die je daadwerkelijk nodig hebt. Dat kan bij een slager- en niet bij een supermarkt.
We eten simpelweg (domweg is misschien beter) de hoeveelheid die ons aangeboden wordt. De slager waar ik altijd mijn vlees haal heeft het zo druk dat de prijzen vaak lager uitvallen dan die van de supermarkt. Het is een kwestie van marktwerking.

Ik daag je uit om het eens te proberen! Ik weet zeker dat je nooit meer anders wilt!

Daar wil ik als laatste nog aan toevoegen dat we simpelweg zo geconditioneerd zijn en daar naar handelen. Bewustwording is vrij eenvoudig: Probeer je eens (eerlijk) voor te stellen hoeveel meningen eigenlijk vanuit jezelf komen. De meeste meningen heb je namelijk geërfd van je voorouders, je vader en moeder en naasten. Als je boven de 5 komt ben je al flink op de goeie weg!
 
Succes!

Vlees uit de supermarkt

Ik ben en zal nooit vegetariër worden, maar ik ben wel van mening dat we bewuster met onze planeet- en dus ook de bevolking …

Zoef Robot – robot stofzuigers

Tegenwoordig zijn robotstofzuigers niet meer weg te denken als hulp in de huishouding. Door ons drukke leven houden we steeds …

Joomla vs. Wordpress

Joomla vs WordPress

Waar voorheen de concurrentiestrijd hoog opliep tussen deze 2 CMS systemen delft Joomla op dit moment het onderspit. Met …